Ljetne Čari Klasične Glazbe

Ljetne čari klasične glazbe u Dioklecijanovim podrumima dugogodišnji su ljetni festival splitske glazbene mladeži koji je postepeno prerastao u važan kulturni događaj u gradu Splitu.
Želja nam je bila upotpuniti koncertnu i kulturnu ponudu grada Splita u ljetnim mjesecima te građanima i njihovim gostima pružiti vrhunske glazbene doživljaje u ambijentalnim prostorima Dioklecijanove palače.

Festival svojom koncepcijom, prostorom i komornim koncertnim formama nije ni u kom smislu konkurencija drugim kulturnim događajima poput Splitskog ljeta. S obzirom da tijekom godine organiziramo brojne koncerte, natjecateljske cikluse, majstorske radionice, predstave, predavanja itd. zapnu nam (da tako to kažemo) za uho brojni mladi i kvalitetni glazbenici kojima upravo na Ljetnim čarima želimo dati priliku da održe svoje solističke koncerte.
Suradnja sa mladim glazbenicima dakle prva je značajna odrednica ovog Festivala.

Druga bitna odrednica programa je suradnja sa renomiranim splitskim i hrvatskim glazbenicima sa svjetskom reputacijom, koji nam se uvijek rado odazovu pozivu i dođu u Split.

Treća odrednica odnosi se na strane umjetnike, ansamble i vokalne skupine koje nastojimo dovesti u Split te na taj način predstaviti programe koje naši građani nemaju prilike često čuti.

Ljetne čari klasične glazbe ne bi postojale bez pokroviteljstva Turističke zajednice grada Splita koja je prepoznala ovaj kulturni program i od početka ga podržava.
Drugi važan partner u ovom projektu je Muzej grada Split koji upravlja i skrbi o Dioklecijanovim podrumima te nam uvije izađe u susret ustupivši nam prekrasne ambijentalne lokacije na kojima se festival događa.

Program festivala događa se tijekom srpnja i kolovoza te na samom početku rujna a ovog ljeta očekuje nas šest koncerata uz dva posebna koncertna događaja i jedu posebnu međunarodnu suradnju. S obzirom da ove godine ugošćavamo dva renomirana španjolska ansambla uz svesrdnu pomoć  Španjolskog veleposlanstva u RH i Španjolske vladine fondacije Acción Cultural Española (AC/E) možemo kazati da je Španjolska svojevrsna zemlja partner ovogodišnjeg programa. Osim već spomenutih Muzeja grada Splita i Turističke zajednice grada Splita kao glavnog pokrovitelja programa određene koncerte su podržali; Ministarstvo kulture RH, Veleposlanstvo Španjolske u RH, Španjolska vladine fondacija Acción Cultural Española (AC/E), Hrvatsko narodno kazalište u Splitu – 64 Splitsko ljeto, Županija Splitsko-dalmatinska, Grad Split i Solinsko kulturno ljeto.